top of page

Turlarımız Hakkında/Kurallar :

brh1670347716.jpeg

BoSKu gezi turlarına katılmadan

önce bu sayfayı okumanızı rica ediyoruz.

BoSKu-Bodrum Scooter Motosiklet Kulübü olarak düzenlediÄŸimiz motosiklet gezi turlarında emniyet-güvenlik, disiplin bakımından; önerilerimiz, tur kuralları hakkında detayları maddeler halinde yazıya dökme kararı aldık. BoSKu turlarına, özellikle ilk defa katılacak arkadaÅŸların aÅŸağıdaki uyarı ve tavsiyelerimizi dikkate almalarını rica ediyoruz.

Bunların harici sormak istediÄŸiniz soru, olması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünüz bir konu olursa iletiÅŸim sayfamızdan bize ulaÅŸabilirsiniz.

TeÅŸekkürler

"Ben bu kadar uzun yazıyı okuyamam !!!" diyenler için ilk paragrafta sizler için önemli konuları özetledik.

​

- Organize ettiÄŸimiz etkinlik/turlar öncesi on-line kayıt zorunluluÄŸu vardır. Kayıt olmayan arkadaÅŸlarımızı üzülerek belirtmek isteriz ki aramıza kabul edemiyoruz. Konu ile ilgili detaylar için tıklayınız. Korana sürecinde mola ve bekleme noktalarında maske kullanımı, sosyal mesafe kurallarına uyuyoruz. HES kodumuzu not alıyoruz.

- Gün boyu su tüketimine özen gösteriyoruz.

- Tura katılacak arkadaÅŸların (artçıları dahil) korumalı ekipman giyimlerine özen göstermelerini rica ediyoruz. Tam kapalı kask zorunlu olup, mevsime göre yazlık/kışlık korumalı eldiven, mont, pantolon, buff, reflektif yelek kullanmanızı görmek isteriz.

- Turlarımıza egzozundan aşırı ses çıkarıp çevreye rahatsızlık vermemek ÅŸartıyla, evrakları tam, bakımlı her tür motosiklet ile katılım mümkündür.

- Etkinlik açıklamamızda tur rotamıza göre "250cc üstü veya altı ÅŸeklinde motosikletler için uygundur" ÅŸeklinde uyarı yapıyoruz. Kısa rotalarda ve özellikle sürüÅŸ tecrübesi az olan kadın/erkek arkadaÅŸlarımız olduÄŸunda 250cc altı motosiklet turu düzenliyoruz. Bu tura 250cc üstü arkadaÅŸlarımızda katılabilir. Lakin tur yavaÅŸ seyirde, bol molalı ve bekleme noktalı olmaktadır.

- DüzenlediÄŸimiz turla ilgili tüm detaylar Facebook grubumuz altında açtığımız etkinlik açıklamasında mevcuttur. Etkinliklerimizi aÅŸağıda linklerini verdiÄŸimiz Facebook, Whatsapp gruplarımızda ve Instagram sayfamızda yayınlamaktayız

- BuluÅŸma noktasına belirtmiÅŸ olduÄŸumuz hareket saatinden 15dk önce geliniz ve tur katılım formunu doldurunuz. Tam dolu depo benzin, lastik hava basınçlarınız dahil motosiklet, giyim, WC ve içecek/yiyecek hazırlıklarınızı son 5 dk. kala bitirmiÅŸ olmaya özen gösteriniz. Hareket noktası harici yol üzerinden gruba katılan arkadaÅŸlarımız lütfen ilk mola/bekleme noktasında katılım formunu doldursun.

- Etkinlik programımızda kahvaltı programı olup olmadığı belirtiyoruz. Kahvaltı alacağımız yerin hazırlıklı olması bakımından etkinlik altında ilgili baÅŸlık açılmış ise kahvaltı durumunuzu iÅŸaretleyiniz.

- Özellikle turumuza, gruba ilk kez katılan arkadaÅŸlarımız mola/bekleme noktalarında bir kenara çekilmek yerine diÄŸer arkadaÅŸlar ile iletiÅŸim kurup, sohbetlerine eÅŸlik etmeye gayret edebilirler.

- O günkü turdan sorumlu arkadaşın cep telefon numarasını sabah buluÅŸma noktasında almayı unutmayınız.

- Motosikletinizin bakımlı, evrakları tam-eksiksiz, benzin deposunun tam dolu, doÄŸru deÄŸerlerde lastik hava basınçlarında, lastiklerinin sizi yolda bırakmayacak durumda olmasına dikkat ediyoruz.

- SürüÅŸ anında dahi gelen aramaları alacak, çaÄŸrı yapabilecek, Google Haritalar uygulamasında tur rotamızı görecek motosiklet üzerinde telefon tutucu, kablolu veya bluetooth destekli sisteminizi hazırlayın. Gün boyu powerbankla veya motosiklet üzerindeki USB ile telefonunuzun pil durumunu yüksek düzeyde tutunuz.

- Olası bir kaza veya motosiklet arıza durumunda ilk iÅŸimiz yol emniyetini saÄŸlamak, diÄŸer araçlardan korunmak, trafik akışını bozmamak için yönlendirme yapıyoruz.

- Lastik sorunlarına karşı motosikletimizde muhakkak "lastik tamir edici-ÅŸiÅŸirici sprey" ve "lastik tamir edici fitil seti" bulundurunuz. 

- Etkinlik açıklamasında yazılı olarak belirttiÄŸimiz ve paylaÅŸmış olduÄŸumuz tur rota haritasında bekleme/mola noktalarını tur baÅŸlangıç öncesi gözden geçirin, konumlarını kavrayın. Gruptan kopma, kaybolma durumunda bir sonraki mola noktasına ilerleyin.

- Öncü motosiklet önüne geçmeyin, artçı motosiklet arkasında kalmayınız. Seyir esnasında fotoÄŸraf/video çekme amaçlı grubun önüne geçecekseniz bu durumu tur sabahı baÅŸlangıç noktasında öncü motosiklet sürücüsüne bildiriniz veya öncü motosikleti sollarken iÅŸaret ediniz.

- Grup sürüÅŸlerinde bir öndeki motosiklet ile takip mesafesi kuralları içinde göz temasında kalın. EÄŸer önünüzdeki motosiklet ön gruptan uzaklaşıyor, mesafesi açılıyor ise zaman kaybetmeden sollayınız ve ön gruptaki son motosiklet arkasında kalınız. 

- Serbest ve Grup SürüÅŸü ÅŸeklinde 2 adet sürüÅŸ tipimiz oluyor. Bu sürüÅŸlerin nasıl olacağını aÅŸağıda SÜRÜÅž TÄ°PLERÄ° baÅŸlığı altında açıkladık. Hangi mola/bekleme noktaları arası ne tür sürüÅŸ tipi yapacağımızı etkinlik açıklamalarında okuyup, uymanızı rica ediyoruz.

- Bekleme noktalarında öncü motosiklet yolun güvenli bir noktasında, yola paralel ÅŸekilde park eder. DiÄŸer sürücülerde ayni ÅŸekilde öncü motosiklet arkasında tek sıra ÅŸekilde dizilerek park konumuna geçer, motosikletlerini stop eder. Öncü motosiklet hareket etmeden asla yola çıkmıyoruz.

- Mola noktalarında motosikletimizi mola sonrası çıkış yönüne doÄŸru park ediyoruz. Bu durumu öncü motosiklet park konumuna göre yapıyoruz. Motosikletlerimizi park yeri uygunsa bir yanımızdaki sürücünün inmesi, binmesi, hazırlanmasına imkan verecek, boÅŸluk bırakacak ÅŸekilde yan yana bırakıyoruz, orta sehpa üzerine alıyoruz. Mola sonrası öncü motosiklet hareket etmeden asla yola çıkmıyoruz.

- Bekleme noktalarında zaman kaybetmiyoruz. Grubun en arkasındaki artçı motosikleti bekleme amaçlı olduÄŸundan duruma göre su içmek, vs temel ihtiyaçlarımız için sınırlı zamanımız oluyor, motosikletimizin başından ayrılmıyoruz. 

-

​

​

__________________________________________________________________________________________________________________

TUR GÜNLERÄ°MÄ°Z

BoSKu-Bodrum Scooter Motosiklet Kulübü AÄŸustos 2014 te kurulmuÅŸ, resmi bir kimliÄŸe sahip olmayan topluluktur. Çalışan ve aile hayatı olan motosiklet sevdalısı arkadaÅŸlarımızı düÅŸündüÄŸümüz için turlarımızı sadece pazar (çok nadir cumartesi)  günleri yapıyoruz. Günübirlik turlarımız 200-250km veya yeri geliyor 400-500km mesafe aralığında da olabiliyor.

Pazar turlarımıza sabah saat kışın saat 7.00-8.00, yazın 8.00-9.00 civarında start veriyor, akÅŸam hava kararmasına yakın Bodrum'a dönmüÅŸ oluyoruz. Kış sezonunda havanın erken kararmasından dolayı bazı turlarımızda karanlıkta Bodrum'a dönmüÅŸ olabiliyoruz. Herhangi bir turumuza katılmadan lütfen "Çok erken start veriyor, aşırı fazla kilometre yol alıyorsunuz, karanlıkta Bodrum'a dönüyorsunuz" demeyin. Çünkü sabah kahvaltı programı, bu kadar mesafe ve sürede hoÅŸ sohbetler eÅŸliÄŸinde doÄŸa içinde yer alıyor, tarihi-ören yerleri dolaşıyor, köy kahvelerinde molalar, yazın deniz keyfini yaşıyor, öÄŸle yemeÄŸi için zaman ayırıyoruz.

​

ZORUNLU ETKÄ°NLÄ°K KAYIT FORMU ve COVID19 ÖNLEMLERÄ°

Etkinlik Kayıt Formunu doldurmayıp tura katılan arkadaÅŸları üzgünüz ama saÄŸlığımız ve cezai yaptırımlar bakımından kabul EDEMEYECEĞİZ. Belirtilen saate kadar kayıt formunu doldurmayan, doldurmayıp tur baÅŸlangıç noktasına gelip "unuttum, bilmiyordum, görmedim, duymadım, farkında deÄŸilim, yeniyim" gibi nedenler ile tura katılmada ısrarcı olmayalım !!!

Konu ile bilgiler için tıklayınız.

                                     

TURLARIMIZDA GÖREVLÄ° ARKADAÅžLAR

Tur Sorumlusu (TS) : O günkü turdan sorumlu arkadaÅŸ(lar)dır. Bir nevi turun patronu, kötü adamıdır.

Öncü Motosiklet (ÖM) : Tur rotası boyunca en önde yol alan arkadaşımızdır. ÇoÄŸu turlarda TS ayni zamanda ÖM olmaktadır. Kimse öncüyü geçmez. Mola ve bekleme noktalarında ÖM yola çıkmadan kimse hareket etmez, son kiÅŸi ekipmanlarını giyip motosikletin üzerinde hazır olana kadar beklenir. ÖM geçip kaybolan, bir sorunla karşılaÅŸan sürücü kendisinden sorumludur.           

Artçı Motosiklet (ARM) : Tur rotası boyunca en arkada yol alan iki motosikletli arkadaşımızdır. Kimse artçı arkasında kalmaz. ARM arkasında kalıp kaybolan, bir sorunla karşılaÅŸan sürücü kendisinden sorumludur. Bekleme noktalarına ARM gelmeden grup hareket etmez.

Tur Kontrol Ekibi (TKE) : Tur süresince, tur kurallarını denetleyen TKE ndeki dört motosikletli arkadaşımızın yetkileri geniÅŸtir. Grup sürüÅŸlerinde dahi serbest sürüÅŸ ÅŸeklindedirler. Katılımcıları; sürüÅŸ ve diÄŸer konularda uyarmakta, tekrar etmesi halinde turdan men ve bundan sonraki BoSKu turlarına almamakla yetkilidirler. TKE ne hiçbir konuda itiraz etmiyor, her konuda kendilerine yardımcı oluyoruz. Grup içinde sürüÅŸ halinde veya molalarda bir sorun görürseniz lütfen ilk olarak TKE arkadaÅŸlarımıza iletin.

Görsel Çekim Ekibi (GÇE) : Tur anında veya molalarda güzel anılarımızı fotoÄŸraf ve videolar ile ölümsüzleÅŸtirmek için görevli arkadaÅŸlardır. Bu ekipte yer almak isterseniz tur sabahı lütfen verilen brifing arasında belirtiniz. 

                       

TURLARIMIZDA KATILIMCILAR

Turlarımıza bireysel katılım yanında aile ve çift ÅŸeklinde de olmaktadır. Artçılı katılım serbesttir.

Genelde yazın, deniz mevsiminde ve nadir olmakla kış aylarında 2-3 günlük çadırlı kamp ÅŸeklinde turlarımız mevcuttur. Kamp yapacağımız yere motosikletlerimiz ile ulaşıyoruz. Kamplı turlarımıza bazı arkadaÅŸlarımız araçları ile bize eÅŸlik ediyor, kamp malzemelerimizi taşımamıza yardımcı oluyorlar.

​

KORONA SALGIN SÜRECÄ°

BildiÄŸiniz üzere korona sürecinde ülkemizde bir takım önlemler, kurallar mevcut. Tur günü yanımızda maske, kolonya tarzı dezenfektan bulundurmayı ihmal etmiyoruz. El sıkışmıyor, öpüÅŸmüyor, temas halinde bulunmuyoruz. Mola ve bekleme noktalarında maskemizi takıyor ve arkadaÅŸlarımız arasında sosyal mesafeyi koruyoruz. SürüÅŸ anında kaskınızın altında maske takmanıza gerek yoktur. HES kodunuz yok ise lütfen internet üzerinden temin edin ve not alın. ÇoÄŸu trafik kontrol noktasında T.C numaranız yanında HES kodu istenebiliyor.

​

SU TÜKETÄ°MÄ°

Gün içinde bilinçli, dikkatli motosiklet sürüÅŸü bakımından özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi çok fazladır. Susamasanız dahi her mola ve bekleme noktasında su içmenizi öneriyoruz.

 

GÄ°YÄ°M ve OLMAZ Ä°SE OLMAZLAR

Motosikletinize uygun tip motosiklet ehliyet sahibi olma, motosikletiniz için geçerli trafik sigortası, sürücü-artçı tam kapalı kask, BoSKu reflektif yelek, eldiven, korumalı pantolon-mont, vs güvenlik ekipmanı kullanım zorunluÄŸu vardır. Sizlerin güvenliÄŸini düÅŸündüÄŸümüzden dolayı lütfen katı tutumumuzu anlayışla karşılayın.

Motosikletler için üretilmiÅŸ korumalı çizme, pantolonunuzda korumalar yok ise dizlik ve dirseklik kullanmanızı öneriyoruz. Size birÅŸey olması durumunda bizlerin üzüleceÄŸini, o gün turun iptal olacağını düÅŸünmenizi rica ediyoruz.

Özellikle kış aylarında, sabah saatlerinde havanın soÄŸuk olması nedeniyle iyi giyinmenizi, termal içlikler kullanmanızı tavsiye ederiz.

Malum yazın Bodrum'da havalar aşırı sıcak oluyor. Korumalı pantolon ve mont giymek aşırı rahatsızlık verebiliyor. Her korumalı giyimin sizi rahatsız etmeyecek yazlık tiplerinin olduğunu hatırlatmak isteriz.

 

SCOOTER HARÄ°CÄ°, VÄ°TESLÄ° MOTOSÄ°KLET Ä°LE KATILIM

2017 yılında ortaklaÅŸa aldığımız karar ile turlarımıza egzozundan aşırı ses çıkarıp çevreye rahatsızlık vermemek ÅŸartıyla bakımlı, evrakları tam her tür motosiklet katılabilmektedir.

 

TUR/ETKÄ°NLÄ°K DUYURULARI ve BULUÅžMA NOKTASI

Yapacağımız turların ve etkinliklerin duyurusunu Facebook grubumuz “www.facebook.com/groups/boskubodrum” altında "Etkinlikler" bölümünde, ayni zamanda Facebook etkinlik linkini BoSKu Whatsapp Grubunda ve Instagram sayfamızda hafta içi duyuruyoruz.

Etkinlik altında; Tur tarihi, buluÅŸma noktası, hareket saati, kaç km.lik tur, zorluk derecesi, kaç cc. motosikletler için uygun, harita olarak tur rotası, bekleme noktalarımız, nerelerde mola vereceÄŸiz, nereleri gezeceÄŸiz, yanımızda almamız gerekenler, hatırlatıcı bilgiler gibi  turla ilgili tüm detaylar veriliyor.

Facebook kullanmayan, Facebook etkinlik takibi için zamanı kısıtlı olan arkadaÅŸların ricası ile mobil uygulaması BoSKu WhatsApp grubu kurduk. Gruba ana sayfada saÄŸ üst köÅŸedeki Whatsapp simgesinden katılabilirsiniz.

Facebook etkinlik haberleri altında aksi bir durum belirtilmediÄŸi sürece genelde Gümbet kavÅŸağı EskiKöy Restoran, Torba kavÅŸağı Mavibeyaz Opet Akaryakıt Ä°stasyonu, Bodrum Denizciler Cafe, Eminyet yanı/Deniz Ticaret Odası karşısı BP Akaryakıt Ä°stasyonunda buluÅŸuyoruz. Arzu edenler hareket saatinden yarım saat önce kahvaltı için (tur programında yok ise), tost/sandwich, poÄŸaça, çorbalarını buluÅŸma noktalarında alabilirler.

BuluÅŸma noktamız Eskiköy Restoran ise zamanında hareketimiz sonrası; Torba kavÅŸağı Mavibeyaz Opet veya Emniyet yanı BP Akaryakıt Ä°stasyonunda deposunu bir gün önceden doldurmayı unutan arkadaÅŸlara akaryakıt almaları, lastik hava basıncı kontrolü ve market alışveriÅŸi için 20 dakika fırsat veriyoruz.

Hava ÅŸartlarının müsaade etmediÄŸi tur günlerinde bir önceki akÅŸam veya turun baÅŸlamasına 2 saat kala sabah; Facebook EtkinliÄŸi altında ve Whatsapp grubunda turun iptali veya farklı bir program var ise katılımcılar ile paylaşılıyor. Lütfen bir gün önceden veya son ana kadar “tur var mı ? yok mu ?” tarzında mesaj, telefon çaÄŸrıları yapmayınız.

 

TUR KATILIM ÜCRETÄ°

Katılım ücreti her turda toplanmayıp motosiklet başına 5TL, genel bir giderimiz (web sayfası alan adı ve barındırma, fotokopi-kırtasiye iÅŸleri, demirbaÅŸlarımız, ortaklaÅŸa giyim-baskı tarzı iÅŸlerde ön ödeme) olduÄŸu zamanlarda gönüllülük usulünde topluyoruz. Bu ücret ilk mola noktasında TS'nın görev verdiÄŸi arkadaÅŸlar tarafından toplanır ve toplanan rakam TS tarafından yüksek ses ile herkese bildirilir. Toplanan paralar BoSKu kasasında birikir ve genel giderler için kullanılır. Gelir ve giderlerin listesi her toplantıda katılımcılara gösterilir.

 

MÜZEKART SAHÄ°BÄ° OLMA

Bazı turlarımızda tarihi-ören yerlerini geziyoruz. Müze, ören yerlerinin giriÅŸi kiÅŸi başı 30-40TL olabiliyor.

Kültür Bakanlığı'nın Müzekart uygulaması ile bir sene boyunca 50TL lik kart sayesinde tüm tarihi yerlere, birden fazla kez ücretsiz giriÅŸ yapabiliyorsunuz. Müzekart'ınızı kimlik kartınız ile birlikte Bodrum Kalesi bilet giÅŸelerinden temin edinebilirsiniz.

 

TURUMUZA Ä°LK KEZ KATILAN ARKADAÅžLAR

Turumuza ilk defa geldiyseniz sabah buluÅŸma noktasında TS ile tanışın, cep telefonu numarasını isteyiniz ve siz de kendisine veriniz. TS sizi grup içindeki diÄŸer arkadaÅŸlar ile tanıştıracaktır.

Mola noktalarında bir kenara çekilmek yerine diÄŸer arkadaÅŸlar ile iletiÅŸim kurup, sohbetlerine eÅŸlik etmeye gayret ediniz. BoSKu ile ilk kez turlara gelen ve grup sürüÅŸ tecrübesi az olan arkadaÅŸlar gün boyu grubun en arkasında ARM önünde yol alırlar.

 

TUR ÖNCESÄ° HAZIRLIK

Hareket saatimize 5 dakika kala Tur Sorumlumuz (TS), turla ilgili kısa bir brifing; mola-duraklama-bekleme noktalarını, nerelerde grup sürüÅŸü, nerelerde serbest sürüÅŸ yapacağız, tur kuralları hakkında kısa bilgiler veriyor. Etkinlik altında belirtilen hareket saatinden 15 dk. önce hareket noktasında bulunmanızı rica ediyoruz. Turda olası aksi bir durum için TS'ndan cep telefonunu almayı ihmal etmeyiniz.

Bir gün önceden deponuzu tam doldurmayı ve lastik hava basınçlarınızı kontrol etmeyi unutmayın.

 

TUR BAÅžLANGIÇ NOKTASINDA FORM DOLDURMA

Tur sabahı tura katılan arkadaÅŸlardan "Tur Kontrol Listesi" doldurmasını rica ediyoruz. Bu liste hem istatistik hem de tur esnasında olabilecek sorunda katılımcılara ulaÅŸmak içindir. Liste hareket saatine kadar doldurulabilir. Liste hareket saatinde kaldırılır ve bu saatten sonra gelen veya tur esnasında gruba katılan arkadaÅŸları üzülerek belirtmek isterizki aramıza alamıyoruz.

Turlarımızda sürücü-artçı tam kapalı kask, reflektif yelek, motosiklet ehliyet, motosiklet evrakları, korumalı mont, pantolon, bakımlı motosiklet, ekipmanlar zorunlu tuttuÄŸumuz koÅŸullardır. Bu forumu doldurduÄŸunuzda veya doldurmayı unuttuÄŸunuz durumlarda dahi, olası sorunlarda sizin ve artçınızın (kaza, trafik kuralları ihlali, motosiklet arıza, yaralanma, vefat) tüm yükümlülüÄŸünü kabul etmiÅŸ olursunuz.

 

BAKIMLI/SORUNSUZ MOTOSÄ°KLET

Turlarımıza bakımlı, sorunsuz motosiklet ile gelmenizi önemle rica ediyoruz. Motosikletinizde olası bir sorunda imkanlar dahilinde tamir için zaman kaybı ve yüksek ücretli çekici aramak inanın çok can sıkıcı bir durum oluyor. Tur sırasında arıza yapıp tamiri yapılamayan motosikletten sürücüsü sorumlu olur.

Sorunlu bir motosiklet olduÄŸunda grup içinde, gruptan kopmadıysanız en fazla 2-3 gönüllü arkadaÅŸ olaya müdahale eder. Bu esnada tur devam eder ve TS'na cepten ulaÅŸarak durum bildirilir. Bir sonraki mola/bekleme noktasında geride kalan arkadaÅŸlar beklenir, iletiÅŸim halinde olunur.

EÄŸer gruptan kopmuÅŸ, ARM arkasında sorun yaÅŸarsanız üzgünüz ama bizim yapabileceÄŸimiz bir durum olmayacaktır.

 

TUR GÜNÜ Ä°LETİŞİM

Yanınızda tam ÅŸarjlı cep telefonu getirmeyi ihmal etmeyiniz. Hatta cep telefonunuza baÄŸlı, sürüÅŸ anında dahi gelen çaÄŸrıya cevap verip konuÅŸabileceÄŸiniz kablolu veya bluetooth lu kulaklık seti kullanmanızı ÅŸiddetle tavsiye ederiz. Tur anında olası bir sorunda, sabah tur hareket noktasında TS'ndan almış olduÄŸunuz veya Facebook etkinliÄŸi içinde belirtilen TS cep telefonunu çekinmeden arayabilirsiniz. Gün içinde cep telefonu pilinizin tükenmesine karşın molalarda power bank veya sürüÅŸ anında motosiklet üzerinde ÅŸarj etmenizi rica ediyoruz.

Lütfen "saat kaçta, nerede buluÅŸuyoruz, nereleri dolaÅŸacağız, kaç kilometrelik bir tur, hava kötü gibi tur olacak mı" tarzında sorular için aramayınız. Çünkü tüm detaylar Facebook etkinliÄŸi altında belirtilmiÅŸ ve tur sabahı hareketimize 5 dakika önce brifingte tüm katılımcı arkadaÅŸlara anlatılır.

2020 yılı itibariyle tur anında, motosiklet üzerinde sürüÅŸte iletiÅŸim olarak Discord cep telefonu aplikasyonu kullanmaya baÅŸladık. Discord hakkında bilgi için web sayfamızdaki Discord bölümüne tıklayınız

 

KAZA ANINDA

Olmasını hiç arzu etmediÄŸimiz kaza durumlarında ilk öncelik yol emniyetinin alınmasıdır. Bir kiÅŸi derhal kendi motosikletini güvenli bir yere park ederek kaza mahallinin trafik akışını kontrol etmelidir.

Kaza yapan motosiklette ilk iÅŸ saÄŸ elcik üzerinde bulunan kırmızı renkteki Kill Switch düÄŸmesine basmak olmalıdır.

 

Ä°LK YARDIM ÇANTASI ve ALERJÄ°K/KRONÄ°K HASTALIK DURUMU

Olası sorunlara karşı her turda ilk yardım çantası, aÄŸrı kesici, kas gevÅŸetici, alerjiniz varsa böcek, arı sokmasına karşı ilaç bulundurmanızı rica ediyoruz.

EÄŸer alerjik/kronik bir hastalık durumunuz var ise lütfen tur baÅŸlangıç noktasında TS'nu durumunuz hakkında bilgilendirme yapınız.

 

LASTÄ°K SORUNU

Turlarımızda nadir rastlanan motosiklet sorunlarının başında lastik patlaması, lastiÄŸin hava kaçırması geliyor. Yanınızda "lastik tamir edici-ÅŸiÅŸirici sprey" ve "lastik tamir edici fitil seti" bulundurunuz. Tur öncesi lastiklerinizin doÄŸru hava basıncını kontrol edin. Çivi, yıpranma, vs sorunlara karşı gözden geçirin. Patlak sonrası hava kaçırmayı önleyen lastik içi jelleri kullanınız.

 

YEDEK MALZEMELER

Yanınızda kaskınız için uygun yedek bir vizör, alt-üst yaÄŸmurluk seti, lastik tamir fitil seti, yeriniz var ise yedek kask ve ufak tefek tornavida, pense, kurbaÄŸacık, buji anahtarı, akü takviye kablosu gibi tamir takım setleri bulundurmanızda fayda vardır.

 

ROTA Ä°NCELEME, ARAÅžTIRMA / BÄ°LGÄ° EDÄ°NME

Etkinlik altında tur süresince izleyeceÄŸimiz rotayı harita ÅŸeklinde paylaşıyoruz. Etkinlik altındaki açıklamaları, paylaşımları, rotayı incelemeniz, yol üzerinde geçeceÄŸimiz il, ilçe, köy, kasaba adlarını bilmeniz iyi olur.

Ayrıca turlarımız bazen bölgemizdeki tarihi/ören yerlerine oluyor. Ä°mkanlarınız dahilinde gidilecek yerlerin tarihi hakkında araÅŸtırma yapıp bizleri yerinde aydınlatırsanız takdire ÅŸayan bir durum olur.

​

GÜN Ä°ÇÄ°NDE GERÇEK ZAMANLI ÖNCÜ MOTOSÄ°KLET / GRUP TAKÄ°BÄ°

Tur baÅŸlangıcında BoSKu Whatsapp Grubundan yetkili kiÅŸi gerçek zamanlı iz paylaşımı yapar. Bu ÅŸekilde grubun o an nerede olduÄŸunu izleyebilir, geride kaldığınızda, olası bir aksilikte gruptan koptuÄŸunuzda konumumuzu anlık olarak görebilirsiniz.

 

GÜN BOYU GÖRSEL ÇEKÄ°MLER

Turlarımızda çektiÄŸimiz fotoÄŸraf ve videoların sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması, birbirimizin etiketlenmesi grubumuzun büyümesi için önem arz eder. Sizlerden ricamız turlarımıza fotoÄŸraf makinesi getirmeniz, mola noktalarında bolca fotoÄŸraf çekmeniz olacaktır.

Mola noktalarında ÖM bilgisi dahilinde fotoÄŸraf çekme amacıyla yol alırken grubun önüne geçerek ileride, yol kenarında grup geçiÅŸini fotoÄŸraflamanız, video kaydı yapmanız bizleri çok sevindirir.

 

TUR ZORLUK DURUMU

Turlarımıza katılımda motosiklet motor hacmi konusunda bir üst veya alt limit yoktur. Etkinlik içinde tur zorluk derecesi ve cc olarak hangi motosiklet için uygun olduÄŸu belirtiliyor.

Çift ÅŸeritli ana yollarda yeri geliyor 1-2 saat süre ile sürüÅŸ hızımız 80-90km/sa lerde olabiliyor. DüÅŸük cc'li (150cc altı), artçılı ve özellikle yaz aylarında hava soÄŸutmalı motosiklet sahiplerinin bu durumu göz önünde bulundurmasını, tur zorluk, motor hacmi, sürüÅŸ tecrübe derecesi, mesafeye dikkat etmelerini rica ederiz.

 

GRUBU GRUPLARA BÖLME

EÄŸer grupta çok fazla sayıda motosiklet var ise TS yetkisi ile sürücü tecrübesi, motor cc sine göre gruplar oluÅŸturulur. Her grup kendi içerisinde bir öncü ve artçı sürücü belirler. TS grup öncülerine mola noktaları ve tur rotası hakkında bilgilendirme yapar. Grupta ÖM geçilmez, ARM arkasında kalınmaz.

 

TUR GÜNÜ GRUPTAN MEN ETME

BaÅŸlıklar altında yazdığımız  BoSKu tur kurallarına uymayanlar, tur sabahı hareket saatine geç kalmayı adet edinenler, gruba tur arasında katılanlar, çevreyi rahatız edecek ÅŸekilde egzozu açık, ses çıkaran motosiklet sahipleri, artçı ve sürücüde tam kapalı kask, reflektif yelek, korumalı mont, pantolon, ehliyet-motosiklet evrakları bulunmayan, eksik olanlar, grup içinde saygı kurallarına uymayan, alaycı-küfürlü tarzda konuÅŸanlar, mola noktalarında içtiÄŸi sigara izmaritini, yediÄŸinin poÅŸetini yere atan, uyarılara raÄŸmen gruptaki motosikletleri ve trafikteki diÄŸer araçları tehlikeye sokacak tarzda sürüÅŸ sergileyenler, haklı durumda dahi olsa fevri davranarak grup içinde arkadaÅŸları, trafikte diÄŸer taşıtlar ile dalaÅŸan-kavga durumuna giren arkadaÅŸlar tur başında veya tur esnasında TS-TKE tarafından gruptan men edilir, sonraki turlara kabul durumları dernek yönetimince karara baÄŸlanır.

 

SÜRÜÅž TÄ°PLERÄ°

SERBEST SÜRÜÅž

Genelde çift ÅŸeritli yollarda, bilindik rotalarda, trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde tercih ettiÄŸimiz sürüÅŸ tipidir.

Her sürücü bireysel sürüÅŸ yapar. Kendi hızı, sürüÅŸ stilinden sorumludur, hız sınırlandırması yoktur. Unutmayın ki kendinizi, trafikteki diÄŸer araç ve yayaları tehlikeye atmanız neticesinde bizleri de karalamış olursunuz. Lütfen nizami, riske girmeden, aşırı süratten uzak, takip mesafesi içinde, güvenli sürüÅŸ sergilemeye özen gösterin.

TS her molada bir sonraki bekleme/mola noktasını bildirir. Serbest sürüÅŸ ÅŸeklinde yol alınır ve en arkadan gelen ARM varana kadar bekleme noktasında mola verilir. Grubun arkasında kalan motosikletlerin öndekilere yetiÅŸmesi için hızlı, riskli sürüÅŸ yapmalarını istemiyoruz. Ä°nanın en hızlı ve en yavaÅŸ yol alan motosiklet arasında en fazla 10-15 dk. lık bir fark oluyor.

GRUP SÜRÜÅžÜ

Güvenlik ve araç trafiÄŸini zora sokmasından dolayı pek hoÅŸumuza gitmese de mecburen bilmediÄŸimiz rotalarda, belirgin farkındalık, grubun dağılmaması ve kaybolmamak için tercih ettiÄŸimiz sürüÅŸ tipidir.

TS dışında bir öncü ve bir ARM arkadaşımız oluyor. Kimse ÖM önüne geçmiyor, ARM arkasında kalmıyor. Bu ÅŸekilde grubun dağılmasını engellemiÅŸ oluyoruz. TS nun mola noktasında uyarısı ile emniyet, farkındalık açısından çift ÅŸeritli ana yollarda fermuar düzeni (artçılı motosikletler saÄŸ tarafa geçmelidir, kesinlikle sollama yapılmaz), tek ÅŸeritli veya tali yollarda ise tek sıra ÅŸeklinde, her motosiklet arasında eÅŸit takip mesafesi içinde yol alıyoruz. Her iki durumda da aramızdaki takip mesafesini koruyor (fermuar sürüÅŸünde bir öndeki ile 2sn. çaprazımızdaki ile 1sn, tek sıra sürüÅŸte ise önümüzdeki ile 2sn.), birbirimize fazla yaklaÅŸmıyor, yan yana sürmüyor,  aramızdaki mesafeyi açmıyoruz. Takip mesafesi yol durumu ve hava ÅŸartlarına göre uzatılabilir ama asla kısaltılmaz. Tur hızını ÖM belirler. Çift ÅŸeritli ana yollarda maksimum sürüÅŸ hızımız 80-90km/sa ÅŸeklinde oluyor. Bu hız tali yollarda yol durumuna göre 30-60km/sa lere düÅŸebiliyor.

 

Serbest veya grup sürüÅŸlerinde ne durumda olursak olalım asla önümüzdeki motosikletin sağından geçmiyoruz. Grup sürüÅŸlerinde öncü arkasındaki ilk 2-3 motosikletin takip mesafesi önem arz eder. Mesafeyi açar veya kısaltırlar ise arkadakilerde bu ÅŸekilde devam eder. Neticesinde içgüdüsel olarak istemediÄŸimiz sollamalar yaÅŸanır, grup kopar. Lütfen tüm grup sürücüleri motosikletler arası takip kuralı, mesafe eÅŸit bir ÅŸekilde yol almaya özen göstersin.

Çift ÅŸeritli yollarda serbest veya grup sürüÅŸünde asla sol ÅŸeridi kapatacak ÅŸekilde yol almıyoruz. Sol ÅŸerit, araçlar tarafından sadece sollama amacıyla geçici süreliÄŸine kullanılır.

 

TUR ESNASINDA ÖNDEKÄ° ve ARKADAKÄ° MOTOSÄ°KLETÄ°N TAKÄ°BÄ°

Özellikle grup sürüÅŸlerinde çevresel bakışımız ile her zaman saÄŸ-sol aynamızdan arkamızı, bir önümüzdeki motosikletin pozisyonunu, sinyallerini, stop lambasını ve el-ayak iÅŸaretlerini takip ediyor, aramızdaki mesafeyi açmamaya özen gösteriyoruz. Bir önünüzdeki sürücü grup ile mesafesini açıyor ise dikkatli bir ÅŸekilde kendisini sollayıp gruptan kopmamaya dikkat edin.

 

MOTOSÄ°KLET PARK ETME

Mola ve duraklama noktalarında motosikletlerimizi araç-yaya geçiÅŸinden uzak, emniyetli, sert zeminli alanda ve mola sonrası gideceÄŸimiz yön doÄŸrultusunda (TS'nın park ettiÄŸi yönde) park ediyoruz. Motosikletler arası sürücülerin/artçıların rahat inmesi, binmesi, eÅŸya çıkarması, bir motosikletin yana yatma olasılığına karşı mesafe bırakıyoruz.

Park olayı yetenek ve bilgi isteyen bir konudur. Toplantılarımızda veya tur molalarında bu konu üzerinde konuÅŸuyoruz. Motosikletlerin düzenli, nizam içinde park etmesi bizlerin dışarıya karşı kültürümüzü yansıtır.

Çok az bekleme yapacağımız duraklama noktalarında yeri geliyor yol kenarında duruyoruz. ÖM durulacak güvenli yeri belirler. Arkasında herkesin durabileceÄŸi kadar yer ayarlaması yapar. DiÄŸer motosikletler öncü arkasına aralarında bir teker boyu mesafe kalacak kadar ayni hizada sıralanır, park eder. Asla bir önde park eden, duran motosikleti geçme, motosikletin sağına veya soluna yanaşıp park durumuna geçmiyoruz.

​

KAVÅžAKLARDA ve YOL AYRIMLARINDA YÖNLENDÄ°RME

Özellikle serbest sürüÅŸlerde, yeni rotalarda yeri geliyor kavÅŸaklar ve yol ayrımlarına gelince kaybolmalar söz konusu olabiliyor.

Bu durumun önüne geçmek iÅŸin ÅŸöyle bir yöntem uyguluyoruz; Rotayı bilen öncü sürücü kavÅŸak ve yol ayrımına varmaya yakın bir arkasındaki motosiklet sürücüsüne sol eli ile Dur iÅŸareti yapar. Öncü arkasındaki sürücü güvenli bir noktada durur. Arkadan gelenlerin durmalarına fırsat vermeden öncüye, öndeki gruba doÄŸru yönlendirir. Artçıyı görünce ise tekrar grubu sollayarak öncü arkasına geçer. Bu sırada öncü hızını düÅŸürmüÅŸ olur ve durdurduÄŸu arkadaşını arkasında görünce normal hızına geri döner.

 

BENZÄ°N Ä°HTÄ°YACI

Benzin ihtiyacı olan sürücüler mola/bekleme noktasında ÖM sürücüsüne en fazla kaç kilometre daha gideceklerini bildirir. En yakın benzin istasyonunda mola verilir. Benzin almaları mümkün mertebe hep birlikte, tur boyunca çok fazla istasyonda durmadan almaya özen gösteriyoruz. Lütfen yarım depo yakıtınız kalsa dahi ilk benzin molasından deponuzu doldurmayı unutmayınız. Benzin molalarında WC, market ihtiyaçlarınızı son dakikaya bırakmayınız.

Yakıt ihtiyacı olmayan, yakıt veya WC ihtiyacını tamamlamış motosikletlerin istasyondan ayrılmadan, çıkış kapısına yakın, saÄŸ tarafta müsait bir alanda beklemesini rica ediyoruz. Ä°stasyonu hep birlikte ÖM arkasında terk ediyoruz.

 

MOLA SONRASI HAREKETE HAZIRLIK

Molalarımızda köy kahvelerinde, öÄŸle yemeÄŸi-kahvaltı için planlanan restoranlarda bulunuyoruz. Hemen kafamıza göre oturup sipariÅŸimizi vermiyoruz. Öncelikle el birliÄŸi ile hazır deÄŸil ise masa düzenini kuruyoruz ve birlikte sipariÅŸimizi veriyoruz. Lütfen herkes kendi yediÄŸi, içtiÄŸi hesabı ödesin. Tam hareket anında hesap ödemeyi unutma, son dakikada WC ihtiyacı gibi durumların olmamasını rica ediyoruz.

Gün içinde çok daha fazla yer dolaÅŸmak, uzun mesafe yol almak için mola ve duraklama noktalarında TS'nun sesli uyarısı ile motosikletlerimizin başında hazır bulunalım. ÖM ve ARM anlaÅŸması sonrası ÖM yol aldığı anda tüm motosikletler ÖM arkasında yola çıkar.

 

ALKOL KULLANIMI

Gün boyu alkollü içecek almıyoruz.

 

AYNA KULLANIMI

Grup sürüÅŸlerinde bireysel sürüÅŸlerimizden biraz daha fazla, sıklıkla, çevresel bakış ÅŸeklinde saÄŸ-sol aynalar ile arkamızı kontrol ediyor, can kurtaran (omuz üstü) bakışları yapıyoruz.

 

REFLEKTÄ°F YELEK

Turlarımızda diÄŸer araçlara farkındalık, dışarıya ekip ruhunu yansıtma amacıyla tek tip sarı, reflektif yelekler kullanıyoruz. Ocak 2017 yılından sonra turlarda giyilmesini zorunlu tutacağımız BoSKu yeleklerinin temini için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

FARLAR ve KORNA

Tur boyunca kısa farlarımızı açık tutuyoruz. Turlarda gereksiz yere korna çalmıyoruz. Kornayı acil bir durum veya bir öndeki sürücüyü uyarmak için kullanıyoruz.

 

GRUP SÜRÜÅžÜNDE MOTOSÄ°KLET SIRASI

Grup sürüÅŸlerinde yeni üyeler, misafirler ve tecrübesi az sürücüler, motor hacmi düÅŸük motosikletler grubun arka tarafında, artçı soooter önünde yol alır. Yine grup sürüÅŸü anında her sürücü bir sonraki mola veya bekleme noktasına varıncaya kadar baÅŸlangıç pozisyonunu muhafaza eder. Bu durum sürücünün önündeki ve arkasındaki sürücünün sürüÅŸ alışkanlığı ve davranışını tanımasına yarar. EÄŸer bir önünüzdeki veya arkanızdaki sürücünün sürüÅŸ davranışı sizi rahatsız ediyor, tehlikede olduÄŸunuzu düÅŸünüyorsanız grubun içinde kalmak ÅŸartıyla pozisyonunuzu deÄŸiÅŸtirebilirsiniz.

 

GRUP Ä°ÇÄ°NDE ARAÇ

Bilhassa tali yolarda, düÅŸük hızda tek sıra grup sürüÅŸlerinde en büyük sorun grup arasına araç girmesidir. Arkamızda yol alan, sollamak isteyen araç ihtimaline karşı saÄŸ-sol aynalar ile arkamızı sıklıkla kontrol ediyoruz ve sollamak isteyen bir araç fark edince kısa bir düdük ile öndeki motosikletli arkadaşı uyarıyor, saÄŸ tarafa yanaşıp hız düÅŸürüyoruz. Sol elimizle aracın geçmesi için uyarıyoruz.

Bazı durumlarda karşıdan baÅŸka bir aracın gelmesi neticesinde grubu sollayan araç tekrar grup içine girebiliyor. Bu durumda araca yer açmak için hız düÅŸüreceÄŸiz, araç ile aramızda takip mesafesi bırakacağız. Aracın grubu tekrar sollayıp grup içinden çıkması için uygun yol koÅŸulunda tekrar kısa bir düdük ile öndeki motosikletli arkadaşı uyarıyor, saÄŸ tarafa yanaşıp hız düÅŸürüyoruz. Sol elimizle aracın geçmesi için uyarıyoruz.

 

BÄ°LGÄ° PAYLAÅžIMI

Tur sürüÅŸü anında veya molalarda gördüÄŸünüz eksikleri, yanlışları lütfen TKE ne iletiniz.

 

SON ANA KADAR BÄ°RLÄ°KTELÄ°K

EdindiÄŸimiz tecrübelerden Bodrum'a dönüÅŸ rotasında motosikletler arası kopmalar oluyor. Lütfen bu durumun olmaması bakımından sabah nasıl hareket edip yol aldıysak ayni ÅŸekilde dönüÅŸ rotasında da özen gösteriniz. Özel bir durumu olup acil dönüÅŸ ihtiyacı olan TS'na durumunu son mola noktasında bildirsin.

 

UYARILAR ve TEMKÄ°NLER

Burada yazılı olan kurallara uymayan, dikkatinden kaçan arkadaÅŸları lütfen nazik bir dil ile mola noktalarında uyarınız. Sorunun tekrar etmesi durumunda ise TKE ne bildiriniz.

Tüm bu kurallar, öneriler bizlerin güvenliÄŸi, emniyeti yanında hep beraber sorunsuz bir gün geçirmemiz amacıyla karar verilmiÅŸtir.

 

Bu yazı metni BoSKu turlarında gördüÄŸümüz eksikler, hatalar, tecrübeli motosiklet sürücüsü arkadaÅŸlarımızın önerileri ile tamamen kendi düÅŸünce-fikirlerimiz neticesinde hazırlanmıştır. DiÄŸer kulüpler, gruplar, topluluklar tarafından izin almaksızın kopyalanabilir, çoÄŸaltılabilir. Herkese açıktır.

Güncel Tur Kuralları için “https://etezer.wixsite.com/bodrumscooter/turkurallari” web adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

bottom of page