Bu Sayfa Emrah TEZER tarafından hazırlanmış Suzuki Burgman 650 motosiklet hakkında kişisel inceleme web sitesidir.
Suzuki Burgman 650 motosikletimi Mayıs 2020 de sattığım için bu sayfada güncelleme yapılmayacaktır. Burgman 650 Facebook grup sayfamız devam etmektedir.
Suzuki VStrom 250 inceleme sayfamda güncellemeler devam etmektedir. Teşekkürler.
Cardo Scala Rider SmartPack Motosiklet Intercom İnceleme
Motosiklet üzerinde yol alırken gelen telefon çağrılarını cevaplamak, arama yapmak, müzik/radyo dinlemek, navigasyon uyarılarını almak, artçınız veya bir başka motosikletteki arkadaşınız ile konuşmak çok tavsiye edilen bir durum olmasada yıllardır bu durumlardan vazgeçemiyorum. Hoşuma gidiyor.... Kaskı kafama geçirir geçirmez ilk yaptığım olay müziği başlatmak.
Evet; eğer acemi, tecrübesiz, eğitimsiz sürücü iseniz bende tavsiye etmiyorum.
Müzik ve telefon çağrıları için kablolu Samsung kulaklık vazgeçmezlerimden.
Neden mi ? Bir kere pil bitti, beni yarı yolda bıraktı derdi yok. Silikon kulaklıklar sayesinde kulağıma tam oturuyor ve kask içindeki rüzgarı adeta emiyor. Buna rağmen araç sesi, korna gibi dış etkenlerdeki sesleri işitebiliyorum. Müzik ses şiddetini aşırı açmıyorum. Ucuz. Kablosu mu koptu, at 40-50TL ye yenisini al. Kablo üzerindeki 3 düğme ile müzik ve telefon çağrı komutlarını eldiven ile kolayca yönetebilme.
Eksikleri yok mu ? Var elbette. Bir kablo karmaşası oluyor. Bu durumu kabloyu dolayıp, paket teli ile sabitleyerek kısaltarak çözüyorum. Kaskı takarken iki kulaklığı kulağına tam oturt, yerleştir. Soketi cep telefonuna tak gibi zamanla pratiklik kazanılan konular....
Bir ara hadi dedim şu motosiklet kask intercomu kullanayım. Tabi gittik çan çin çon işi ucuz bir ürün satın aldım.
Yıllardır montumun iç cebindeki telefona bağlı standart Samsung kablolu kulaklık ile bu işi götürdüm. Uzun turlarda ise ikinci bir cep telefonunu navigasyon olarak motosiklet gidonu üzerinde kullandım.
Lakin ikinci bir telefon ile ses bağlantım olmadığı için sesli uyarıları alamadım. Büyük eksiklik mi ? Çokta değil aslında ama şehiriçi navigasyon yönlendirmede ve kullandığım özel aplikasyonların uyarılarını almak , herşeyi gidondaki tek telefon ille yapmak güzelde olurdu.
Taktım, kullandım, tecrübe ettim. Tövbe dedim... Sonra yine eski yöntem ile devam. Ürün inceleme yazım için tıklayınız.
Gel zaman, git zaman bu intercom sevdam yine kıpraştı. Yol arlırken diğer motosikletli arkadaşlar ile görüşmek, önümde navigasyon amaçlı kullandığım cep telefonunun seslerini işitmek bu kıpraşmanın sebeplerinden.
Bu sefer ürün seçiminde hata yapmak istemiyordum. Pek araştırmaya gerek yoktu. İyi olarak bilinen ve dünyada kabul görmüş, pahalı ama rakibi olmayan tek marka vardı. Cardo Scala Rider.
Yıllar önce bir arkadaşımdan ödünç Scala Rider 9X modelini kullanmıştık. Her yönü ile beni memnun etmişti.
Şimdi yeni modelleri vardı ve aralarından birini seçip, en ucuza temin etmeye sıra gelmişti. Türkiye ve Amerika fiyatlarında bariz uçurum vardı. Orta seviyedeki ihtiyaçlarımı karşılayacak SmartPack Duo modelini belirleyip bir arkadaşım ile Amerika Amazon sitesinden satın aldık. Kutusunda, açılmamış, bir çift ürünün fiyatı kargo dahil 1800TL ye, €390 (14 Şubat 2018) bir hafta içinde elimize ulaştı.
Ürün daha yolda iken tüm manuellerini, forumları, blogları, video kanallarını hatim indirmiştim bile.
Kutuyu açtık. Cillop gibi iki adet ünite ve yan aparatları. Bir heyecan bastı bizi. Hemen montaja koyulduk ve deneme-yanılma ile testler...
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Cihazda AGC (Advanced Gain Control - Kask içi gürültü sesini açma) yazılım özelliği ve kaliteli bir çift hoparlör olmasına karşın ben ses kalitesinden memnun kalmadım. Çan çin çon marka intercomlara göre elbette kat kat daha iyi ama bilmiyorum daha önce tecrübe ettiğim 9X i Schuberth kaskta kullanmıştım. Sıfır ses alıyordu içine ve 9X ses kalitesi çok iyi idi. Bir diğer konu ise bugüne kadar alışık olduğum silikon tapalı kablolu Samsung kulaklığın kulağıma izole olmasından dolayı bas ve tizlerin net, sesin temiz, kaliteli olmasıda diğer etken.
Nasıl bir çözüm buldum ? Mevcut hoparlörleri kask içindeki yuvalarından sökmeden ünite soketine kablolu Samsung kulaklığı taktım. Ürün ayar yazılımından AGC özelliğini kapadım.
Eveeeeet :) Adeta bomba.... Harika oldu. Cihazın ses çıkış kalitesi süper ötesi. Son seste dinlemek imkansız.
Tek sorunu biraz teferruatlı oldu. Önce buff ı tak sonra kaskı koltuk üzerine bırak, kulaklıkları kulağına oturt ve son olarak kaskı kafana geçir.
Ne yapalım ! Gülü seven dikenine katlanır.
Ana Ünite Modülü :
Su geçirmez, toza dayanıklı ünite; silikon kapaklı, Samsung telefonlarda kullanılan micro USB soketi üzerinden 5V enerji ile şarj oluyor. Ünite tam boş iken 3 saat süre zarfında tam dolu duruma geliyor.
Radyo, MP3 te 8-10 saat, intercom görüşmesinde 13 saat ve stand-by da 7 gün deşarj süresi mevcut.
Üzerinde bir adet roller, 4 adet (roller üzerindeki dahil) düğme yerleştirilmiş. Bu düğmelerin kontrolü eldivenle çok rahat ve yerleri zaman içinde pratik ile kolayca bulunuyor. Ayrıca bir adet değişik renklerde yanan led mevcut.
Kask bağlantı aparatına çok rahat bir şekilde oturuyor ve pine basarak çıkabiliyor. Oldukça rijit. Doğru takılması durumunda pin harici çıkması imkansız.
Eldiven ile dahi kolay bir şekilde açılan-kapanan anteni mevcut. Bu anten intercom görüşme sırasında ve radyo kullanımında mesafe arttırma, parazit azaltma amaçlı kullanılıyor.
Üniteye iki adet cep telefonu veya iki adet GPS cihazını Bluetooth ile eşleştirebiliyorsunuz. Ben iki adet cep telefonunu (bir tanesi mont cebimde; telefon çağrıları, MP3 dinleme. Diğeri motosiklet gidonu üzerinde navigasyon, rota, harita, teknik veriler ve yol kayıt-takip amaçlı) bağladım. Her iki telefonun kontrolünü, seslerini BT üzerinden, kablosuz olarak alabiliyorum.
Ürün kutusu içinde neler var ? (SmartPack DUO modeli)
- 2 adet ana ünite modülü
- 2 adet kask bağlantısı mandal aparatı (modül bunun üstüne otuyor)
- 2 adet kask bağlantısı yapışkan aparatı (modül bunun üstüne otuyor)
- 2 adet iki çift hoparlör takımı
- 2 adet duck tipi mikrofon, yedek rüzgar süngerleri ve montaj mandalı
- Birkaç cırt-cırt, çift taraflı bant vs. montaj parçaları
- Kullanım kılavuzları (malesef Türkçe değiller), reklam broşürleri vs. dokümanlar
Ünite üzerindeki 3 düğme ile modları kullanabiliyorsunuz.
1. Play (Audio) düğmesi : FM radyo ve MP3 çalmak.
2. Telefon (Mobile) düğmesi : Cep telefonu üzerinden arama yapmak, gelen çağrıları almak, görüşme yapmak.
3. Interkom (Intercom) düğmesi : Ünitenin eşleşmiş olduğu diğer üniteler (motosiklet sürücüleri ve artçılar) ile full-dublex konuşma yapmak.
Roller ve üzerindeki düğme ile birlikte yine yukarıdaki üç mod düğmesi ayni zamanda onlarca fonksiyon amaçlı kullanılıyor. Hatta bazı düğmeler ve roller farklı modlarda değişik amaçla kullanılıyor. Onlarca işlemi hatırlamak, neyi nasıl yapacağını bilmek, birşeyi başlatmak ve sonlandırmak biraz geniş hafıza istiyor. Ama sık kullanımda hepsinin nasıl olduğunu hatırlıyorsunuz.
SmartPack Genel Özellikler :
- İki çeşit interkom modu ile iletişim;
1. DMC Mod (Dynamic Meshwork Communication) : Dört üniteye kadar, birbirlerine ağ şeklinde bağlı olup 5km açık alan menzili içinde karşılıklı full-dublex konuşma modudur. Kullanıcı grupları kurarak, kimin kiminle konuşacağı, dışarıdan gelen veya sizin yaptığınız telefon çağrılarını gruba entegre etmek gibi birçok özellik mevcuttur.
2. Bluetooth Mod : 9 kişiye kadar, birbirlerine bağlı şekilde 1.6km açık alan menzili içinde karşılıklı konuşma modudur.
- Click-to-Link : Yolda hiç tanımadığınız bir Scala Rider kullanıcısı ile çok basit ve kolay şekilde interkom iletişimine geçmek.
- VOX ve Voice Command : Cihazın özelliklerini, fonksiyonlarını düğmeleri kullanmadan sesli komutlar ile yerine getirmek.- Cardo Gateway : Scala Rider harici farklı marka interkom cihazlarını ünitenize eşleştirme, interkom iletişimine geçme.
- Intercom-to-Mobile : Intercom esnasında iletişim halinde bulunduğunuz diğer ünite menzil dışına çıktığında otomatik olarak cep telefonu çağrısı ile bağlantı kurma.
- Cihaz ile ilgili tüm işleri (modlar, fonksiyonlar, ayarlar vs.) dört farklı şekilde yapılabiliyor.
1. Sesli komutlar ile,
2. Ünite üzerindeki düğmeler ile,
3. Cep telefonunuza yüklediğiniz Cardo SmartSet programı ile,
4. Cardo Community web sayfası ile (USB kablo ile bilgisayar bağlantısı ister)
- Dinlemiş olduğunuz MP3 müziği veya radyo kanalını diğer ünite(ler) ile paylaşma.
- Interkom esnasında diğer ünite(ler) ile görüşürken arka planda sizin ayarlayacağınız ses şiddetinde MP3 müzik dinleme imkanı.
- Ünite üzerinde tek tuşla, cep telefonu veya sesli komut kullanmadan daha önceden programladığınız bir kişiyi arama özelliği. Acil bir durumda veya sıklıkla iletişime geçtiğiniz kişi olabilir.
- Son yaptığınız telefon görüşmesini tek tuşla arayabilme
- Ses komutu ile telefon rehberinizdeki kişiyi arayabilme
- Ses komutu ile ünite üzerindeki düğmeyi kullanmadan gelen çağrıya cevap verme
- Gelen cep telefonu çağrısını veya sizin aramanızı belirli üniteler/gruplar ile paylaşabilme.
- Grup veya özel interkom görüşmesi
- Bluetooth özelliği olan GPS cihazınız sesli mesajlarını işitme
- Cep telefonunuzda kayıtlı MP3, internet üzerinden radyo kanallarını dinleyebilme
- MP3 dinlerken ses açma-kapama, sesi mute durumuna getirme, önceki-sonraki şarkıya geçme, 10 sn. lik demo şeklinde listedeki şarkıları teker teker dinlemek ve istediğiniz şarkıda dinlemeye devam etmek
- RDS özellikle FM radyo dinleyebilme
- FM radyo dinlerken ses açma-kapama, sesi mute durumuna getirme, önceki-sonraki kayıtlı kanala geçme, 10 sn. lik demo şeklinde frekans sırasına göre kanal tarama ve istediğiniz kanalda devam dinlemeye etmek, sevdiğiniz kanalı kaydetmek, 6 kanalı tek tuşla tarayıp en kuvvetli kanalları yakalayıp kaydetmek
- FM radyoda RDS özelliği ile düşük güçte bir kanalı dinlerken otomatik olarak atlama yapıp daha güçlü bir kanala geçme
- Her ses durumunda sesi mute durumuna getirme
- AGC (Advanced Gain Control) : Kaskınızın içindeki rüzgar gürültüsüne göre hoparlör sesinin otomatik olarak alçalması-yükselmesi
- Modlar ve fonksiyonlar için anons alma
- Ünite üzerindeki 3.5mm stereo jack soketi ile kulaklık tipi hoparlör kullanabilme imkanı
- Su geçirmez ve toza dayanıklı ünite
Tüm bu özellikleri, ayarları resimler ile gayet açık, anlaşılabilir şekilde iki adet ingilizce kullanım kılavuzu mevcut.
1. Cep Kullanım Kılavuzu
2. Kapsamlı Kullanım Kılavuzu
Yine Youtube üzerinde güzel anlatımlı videolar mevcut.
Smart Pack kit ile gelen hoparlör, mikrofon, modül bağlantı aparatını LS2 kaskıma takmıştım. Ama uzun turlarda kullandığım Nolan marka kaskımda mevcut.
Bu kaskım için geçen hafta Scala Rider Türkiye Dist. den ayrıca hoparlör-mikrofon kiti satın aldım ve montajını yaptım.
Artık sadece modülü tak-çıkar yaparak her iki kaskımda da Smart Pack i kullanabiliyorum.
Hoparlör-mikrofon kiti içeriği için sağdaki fotoğrafa bakabilirsiniz.
Geçen ay Cardo dan mail aldım. Cihaz için yeni yazılım sürümü çıkmış. Ver. 4.2
Daha önce üzerinde gelen 3.0 sürümü vardı. Normalde güncelleme yapmam ama acaba dedim ve işe koyuldum. Ver. 4.2 ye yükselttim. Bir takım özelliklerinin kaybolduğuna dikkat ettim ve Cardo ya mail ( support@cardosystems.com) attım durumu belirttim.
Gelen cevap mail ini aynen yayınlıyorum.
Dear TEZER,
If you look at the release notes, we advised that updating to 4.2 would sacrifice some functions. This is taken straight from our release notes on our website.
By upgrading the following functions will not be available anymore:
- Current button operation
- The ability to use the existing SmartSet app (iOS / Android)
- Click-to-link
- 1+8 intercom toggle
- Voice menus
- Music scan
- FM auto tuning (özellikle bunu sık kullanıyordum)
If you feel that you need to revert back to the previous firmware, you can do that through the Cardo Community.
Cheers
Gary
İlgili konu(lar) :