top of page

Motosiklette neden çift cep telefonu kullanıyorum ?

Kullandığım aplikasyonlar nelerdir ?

İki tane cep telefonu lüks gibi gözüksede aslında mecburiyetten oluyor. Yedekli olmak gibi düşünülebilinir ama asıl işleri bölmek amaçlı kullanıyorum. Herşeyden öte yapacağım turun hazırlıklarını aylar öncesinden çizdiğim, üzerinden gideceğim yol, attığım pinler şeklinde hazırlıyorum. Bu pinler gezeceğim, göreceğim noktalar, olası kamp alanları, çadır atacağım yerler, motosiklet bakım dükkanı, büyük şehirlerde güvenli park alanları, tavsiye edilen restoranlar, hosteller... vs aklınıza ne geliyorsa hazırlıyorum. Hazırladığım KML dosyası tura çıkacağım son güne kadar güncelleniyor. Son olarak bu KML dosyasını aşağıdaki aplikasyonlarda anlattığım off-line çalışan Locus Map Pro ve Google Map/Haritalar 'a atıyorum. Bir telefon giderse diğer yedek telefonu devreye alıp tura devam ederim.

Cep telefonlarını motosiklet üzerine tutmak için MWUPP ürünü ve aparatlarını kullanıyorum.
https://etezer.wixsite.com/burgman650/mwupptutucu
https://etezer.wixsite.com/vstrom250/telefon


5V beslemelerini ise motosiklet çakmaklığına taktığım 2 çıkışlı, her biri 2A veren USB soketten yapıyorum. Bu şekilde telefonların pili bitik iken motosiklet aküsünden 3-5 saat içinde tam şarj oluyor.

Page1.jpg

1. Telefon :
Gidon ortasındaki (A) telefonu daha çok navigasyon ve rota iz kayıtları, vs işler için tutuyorum. Bu telefon devamlı sürüş anında motosiklet üzerinde yerinde kalıyor. Kısa süreli molalarda motosikletin yanında veya park anında isem yine motosiklet üzerinde bırakıyorum. Motosikletten uzun süreliğine ayrılacağım zaman ise powerbank ile besleyip, sele altında emniyetini sağlıyorum.

A telefonunda kullandığım aplikasyonlar ve işlevleri;
* Wikiloc : Dünyada çok yaygın, her tür araç ve beden gücü ile yapılan gezi rotaların paylaşımı, depolanması ve azda olsa istatistik tutma amaçlı kullanılan bir uygulamadır. Rota kayıtları üst düzey kullanıcılarda Google Earth üzerine sistem tarafından aktarılır ve Google Earth kullanıcılarına bilgi sağlar. Tura başlarken uygulamanın rota iz kaydı başlatılır, tur sonunda ise sonlandırılır ve rota iz kaydı Wikilioc portföyünüze işler.
Wikiloc portfoyüm ; https://tr.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1642214
Wikiloc ’un ücretli servisi “Live Tracking” sistemi ile o anki konumunuzu harita üzerinde diğer internet kullanıcıları ile gerçek zamanda paylaşabilirsiniz. Lakin bu hizmetin sistem alt yapısı iyi çalışmıyor. Gecikmeler söz konusu. Tavsiye etmiyorum.

* Relive : Video görseli olarak tur başından sonuna kadar gezinme çizginizi tur sonunda size hazırlar. Kayıt anında telefonunuzda çektiğiniz fotoğrafları gezinme çizginiz Google haritası uydu katmanı üzerine ekler ve size güzel, şık bir video sunar.
Tura başlarken uygulamanın rota iz kaydı başlatılır, tur sonunda ise sonlandırılır ve videonuz Relive portföyünüze eklenir, mail olarak linki gelir.

* Locus Map Pro : Çek firması Assam ile 2015 yılından itibaren yaptığım iş ortaklığı neticesinde ortaya çıkan, daha çok bisiklet, motosiklet, treking kullanıcılarına yönelik üst sınıf bir navigasyon, takip aplikasyonu. Uygulamanın güzel yanı KML, KMZ, GPX olarak oluşturduğunuz rotayı uygulama içine atar ve bu rota üzerinde sizi navige etmesidir. Google Earth, OSM (Open Street Maps) haritaları dahil 10 larca harita veritabanını kullanıcılara sunar. Haritaları off-line kullanma şansınız vardır. Rotanız üzerinden saptığınızda sizi tekrar rotanıza, belirleyeceğiniz oran üzerinden sokar. Rotanız üzerinde pinler (POI) koyduysanız, belirlediğiniz metre çapına girince ekranda size uyarı verir. Bu şekilde göreceğiniz, dolaşacağınız, duracağınız noktayı kaçırmanıza imkan yoktur. Uygulama rota iz kaydı yapar ve çok detaylı bir şekilde size yükseklikler dahil istatistikler sunar. Bu detaylı istatistikleri verecek başka bir aplikasyonun olmadığını size garanti edebilirim. Uygulamanın 100 lerce kullanıcı dostu, faydalı özelliği ve ayarları mevcuttur. Burada anlatmaya kalksam saatlerimi alır bu yüzden size tavsiyem kısıtlı ücretsiz sürümünü yükleyip test amaçlı kullanmanız olacaktır. Programın Türkçe desteği mevcut olup şu an için sadece android tabanlı mobil cihazları desteklemektedir. IPhone lar için sürümü mevcut değildir. 
Google Play Linki : https://play.google.com/store/apps/details…
Tura başlarken rota iz kaydı için hizmetin kaydı başlatılır, tur sonunda ise sonlandırılır ve rota iz kaydı uygulamanın içine kaydolur. İsterseniz bu kaydı rota dosyası olarak dışa aktarıp bilgisayarında Google Earth veya Map üzerinde görebilirsiniz.

 

* Rever : Bisikletçilerin Strava ‘sı varsa motosikletçilerinde Rever ‘ı var. Turda iz kaydı ve çok detaylı olmayan istatistik sunuyor. Turunuzun iz kaydını tur sonunda kendi veritabanına kaydedip diğer Rever kullanıcılarının görmesine imkan sunuyor.
Tura başlarken uygulamanın rota iz kaydı başlatılır, tur sonunda ise sonlandırılır ve rota iz kaydı Rever portföyünüze işler.

2. Telefon :
Gidonda sağ hidrolik kutusu üzerindeki (B) telefonu (sol tarafa da montaj yapılır ama sol elle ekranı kullanmak pratik oluyor) daha çok Google Map navigasyon, intercom aplikasyonu, notlarım, foto-video işleme, konaklama yeri bulma, vs günlük işler için kullanıyorum. Motosikletten uzun süreliğine ayrılacağım zaman yanıma, bacak çantama alıyorum. Sosyal medya, fotoğraf-video paylaşımları, canlı video çekimi işleri için yine bu telefonu kullanıyorum.

B telefonunda kullandığım aplikasyonlar ve işlevleri;
* Real-Time GPS Tracker 2 : Bu aplikasyonu beni takip eden ailemin ve arkadaşlarımın o an nerede olduğum, nereden geçtiğim, anlık sürüş istatistiklerim hakkında bilgileri paylaşmak amaçlı kullanıyorum. http://emrahtezer.com.tr/nerede web sayfasından gerçek zamanda takip yapılıyor. Uygulama Google Map haritasını kullanıyor.

 

* Google Map/Haritalar : Özellikle uzun turlara çıkarken hazırlık aşamasında çiziğim yol iz haritası, POI şeklinde durulacak, kamp, çadır atılacak, konaklama olacak, gezilecek, görülecek, tarihi, fotoğraf çekilecek gibi yerlerin dosyasını A telefonumda kullandığım Locus Map Pro ya attığım gibi Google Haritalar aplikasyonundaki yerlerim altına da atıyorum. Özellikle hiç bilmediğim şehir içinde bulunduğum noktadan gideceğim noktaya gitmek için Google Haritaların navigasyon özelliğini kullanıyorum. Gayet güzel, verimli çalışıyor. 
Şehir içinde dolaşacağım, göreceğim çok nokta olduğunda merkezi, güvenli bir yere motoru park ettikten sonra elime aldığım B telefonundaki Google Haritalar yürüyüş moduna geçip yaya turuma devam ediyorum.

* Park4night : Dünya üzerinde çok popüler olan karavan, çadır konaklamalar için kamp yerleri, göl-dere kenarları, otopark vs yerler bulma aplikasyonu. Çadır attığınız yer güvenli, uygun ise harita üzerinde işaretleme yaparak, resim paylaşabilir, yazılı bilgi verebilirsiniz. Bu şekilde diğer kullanıcılar için paylaşım yapmış olursunuz.

Bu işlemler dışında B telefonunu internet, Google, sosyal medya, fotoğraf/video çekimi, Google Haritalar üzerinde nokta işaretleme vs işler amaçlı kullanıyorum.

* Camping.Info : Dünya üzerinde çok popüler olan karavan, çadır konaklamalar için kamp yerleri bulma aplikasyonu.

* AirBnb / Booking / TripAdvisor / Couchsurfing / Neredekal / Agoda / : Oda, otel, hostel, kamp alanı konaklama yeri bulma amaçlı kullanıyorum.

* Currency : Para kur çevirme amaçlı kullanıyorum.

* Cardo Smart Set : Kaskımda B telefonumdaki kayıtlı MP3 müzik dosyalarını, internetten radyo dinlemek, navigasyon uyarılarını almak, diğer motorcu arkadaşım ile konuşmak, gelen telefon çağrılarını almak, arama yapmak için Cardo Scala Rider SmartPack motosiklet intercomu kullanıyorum.
https://etezer.wixsite.com/burgman650/kaskintercom
Intercom ayarları ve fonksiyonlarını daha kolay kullanmak için B telefonumda Cardo Smart Set aplikasyonunu kullanıyorum.

 

* Discord / BTTalk : Tur esnasında mobil veri üzerinden arkadaşlarımla iletişim halinde olmak için kullanıyorum. Detaylı bilgi için tıklayınız.

* Snapseed / Story Split / Quik / Lapse It Pro / FilmoraGo / Video Cutter / Cartoon Photo / Color Pop / Music Video Editor : Çekmiş olduğum fotoğraf ve video görsellerini editleme amaçlı kullanıyorum.

* GoPro : GoPro ile çekmiş olduğum fotoğraf ve videoları cep telefonuna transfer amaçlı kullanıyorum.

* Samsung Smart Camera : Samsung WF250 ile çekmiş olduğum fotoğraf ve videoları cep telefonuna transfer amaçlı kullanıyorum.

* EverNote : Tur süresince yazılı notlar almak için kullanıyorum. Tur öncesi dolaşacağım yerlerin tarihi, vs bilgilerini not alıyorum.

* Ses Kaydedici (Samsung App) : Özellikle sürüş anında intercom aracılığıyla sesli notlar alma amaçlı kullanıyorum.

* Google Çeviri : İngilizce bilmeyenler ile çoğu zaman beden dili iletişim oluyor. O da olmuyor ise o ülkenin yerel lisanını çeviri amaçlı kullanıyorum. Tur öncesi off-line kullanım amaçlı ziyaret edeceğim ülkelerin dillerini indiriyorum.

* Glosbe Sözlük : Offline da çalışabilen sözlük aplikasyonu.

* Tell Me The Time : Kask intercomu aracılığıyla özellikle sürüş anında her yarım saatte bir saati duymak hoş oluyor.

* Windy / AccuWeather / WindGuru : Hava, rüzgar, yağmur durumunu izlemek amaçlı kullanıyorum.

* Samsung Play Müzik / Spotify / TuneInRadio : Kask içinde telefondaki MP3 müzikleri, radyo dinlemek olmaz ise olmazlarımdan.

* IPTV / bein CONNECT / Netflix : Molalarda, kamp alanında, çadır içinde uyumaya yakın TV izlemek iyi geliyor.

* Banka Aplikasyonları : Kredi kartı ödemeleri, kart dönem içi işlemleri/ekstre takibi, faturalarımı ödemek kısaca bankacılık işlemleri için kullanıyorum.

bottom of page