
Bu Sayfa Emrah TEZER tarafından hazırlanmış Suzuki Burgman 650 motosiklet hakkında kişisel inceleme web sitesidir.
Suzuki Burgman 650 motosikletimi Mayıs 2020 de sattığım için bu sayfada güncelleme yapılmayacaktır. Burgman 650 Facebook grup sayfamız devam etmektedir.
Suzuki VStrom 250 inceleme sayfamda güncellemeler devam etmektedir. Teşekkürler.
Neden Burgman 650 ?
Scooturk.net forumunda Stingray nickli Tolga Bey'in 2010 yılında dile getirdiği bir paylaşım.
Sevgili arkadaşlar,
Forumunuzu uzun süredir takip ediyorum, AN650'nin Beyazını kısmetse bu hafta veya önümüzdeki hafta alacağım için bu topiği başka bir sitede bir arkadaşım paylaşıp hayırlı olsun mesajı yazınca gördüm..
AN650 ile alakalı bilinmeyen çok şey olup haksız eleştirisine üzüldüğüm için ve biraz da sizleri bilgilendirmek maksadıyla yazmak istedim.
Bu motosikleti 3 senedir kullanıyorum. Son 1,5 senedir de Service Manueli üzerinden, Burgmanriders.com ve Burgmanusa.com 'daki arkadaşlarımla yazışarak mekaniği üzerinde birçok bilgiye eriştim.
Kişilerin birşey hakkındaki tecrübeleri benim için fabrika verilerinde söylenen speclerden daha değerlidir.
O yüzden yıllardır hep bu motoru kullanan kişilerin yazdıklarını, yaşadıkları sorunları inceliyorum. Kendi yaşadıklarımla kıyas edip kimin ne kadar mantıklı yorum yaptığını anlamaya çalışıyorum.
Oturup bu motoru söktüğünüzde mühendisliğini daha iyi anlıyorsunuz. Yakıt hortumunun geçtiği yerden, buji konumlandırmasına, lastik sökümündeki mantıktan, yağ değişimindeki prensibe kadar çok zekice tasarlanmış bir alet. 20 dk'da bütün grenajı indirebilir, 4 dk da seleyi söküp aküyü çıkartabilirsiniz. Herşey çok komplike bile gözükse aslında çok basit yerleştirilmiştir.
Zekilik zaten bu kadar ekipmanı SCOOTER kasasının içine yerleştirmekteki hünerde ortaya çıkıyor.
Oturup inceleseniz, 50 küsür lt sele altı bagajı kullanacaksınız, 287 kg bir cihaz yaratıp bütün mekaniğini dizaltına konumlandıracaksınız.
Ufak bir anımı sizinle paylaşayım belki ne kadar kemikli bir motor olduğunu anlatabilirim.
Temmuz 2010 Eurotrip 3'te Almanya'dan feribota binip Danimarka sınırına geçtim. Feribottan indik işte bazı slotlar var arabalar, karavanlar ve kamyonlar geçsin diye kurulmuş.
Pasaport kontrolü yok sadece gümrük kontrolü mevcut. Bizde kamyonların olduğu kulvardan geçiyoruz.
Sırasıyla kantara geçip yük beyanı yapılıp sınır geçişi yapıyorsunuz.
Bizde kantara girip kamyonların kenarından geçip gideceğiz.
Tır kantarına girdik şöyle sağ tarafa bakıp ağırlığı göreyim dedim.
Motosiklet 527 kg ağırlıktaydı. Yarım tondan daha ağardık.
Bu ağırlıkla 22 gün boyunca +6 C'den - +41 C'ye kadar Norveç'ten - Türkiye'ye kadar motosikleti kullandım. Ama ne kullanmak, insan kiralık motoru bile bu

kadar sıkıştırmaz, bu kadar sürat yapmaz. 182 km sürati otobanda gördüm. Daha neler neler var anlatabileceğim yahu bir tık de be kardeşim. Bir yerin de arıza yapsın veya hararet yap.
Arkadaşlar, hepimiz aynı mantıkta ama farklı zevklerde olduğumuz için farklı motosikletlere biniyoruz bu da zaten çooookkk güzel bir şey temennim herkesin hayalinde yatan motosikleti güvenli ve huzurlu bir trafik düzeni içerisinde kullanması...
****
Suzuki AN 650 maxiscooter teknolojisi €40.- luk elcik ısıtma ve €180.- luk koltuk ısıtma değildir. O sadece Suzuki'nin makyaj hilesidir.
AN650'deki aktarma sistemi dünyada tektir. Patentlidir ve 8 senedir halen en iyi aktarma sistemi olarak karşısına rakip çıkamamıştır. İşte bu yüzden rakipsizdir dedim. Yani teknolojik olarak anlamında.
Scooter'larda motosiklet gücünü arttırmak kolay olabilir fakat bunu Varyatör sistemiyle aktarmaya çalışınca sorunlar başlıyor. Suzuki AN400 modelinin yeni kasasını çıkartırken bu hatayı yaptı. AN650'de değişikliğe gitmemesinin en büyük sebebi de ayrıca bu sorunları yaşamak korkusu. Zaten niye yapsın ki? Ufak tefek kasa değişikliği yapıp bu motoru yıllarca daha pazarda lider tutabilir.
Gilera 800CC'lik scooter çıkartınca varyatör sistemine güvenemeyip zinciri tercih etti.
Tabiki de zevkler tartışılmaz, kimine bu motor ağır gelir, kimine büyük gelir. Ben bunu tartışmıyorum, bu motosiklette kullanılan teknolojinin zevkle alakası yok.
Nasıl Airbag teknolojisini tartışmak abes ise, bu motosiklet üzerindeki teknolojinin tartışılmasını abes bulduğum için kesin olarak rakipsiz dedim.
Bir motor düşünün ki, dünyada kendi segmentini yaratsın.
Tüm markalar Maxi Scooter segmentinde yarışırken dünyada sadece Suzuki Touring Scooter yapıp Maxi Scooter segmentinde AN400 ile yarışmaktadır. Başka Touring Scooter var mı?
Bir motor düşünün ki, 3 ayrı motor kompresyonu yapabilsin.
Bir motor düşünün ki, gazı kesip Power'a basında kompresyon, gazı açıp Power'a bastığında ise kickdown yapabilsin.
Bir motor düşünün ki, POWER diye bir sistem kullansın. Vitesi değiştirmeden aynı viteste motosiklete 1200devir katarak aniden daha kaslı bir alete dönüşsün.
Bir motor düşünün ki, aktarma kayışının 80bin Km'de bir sadece kontrol için periyodik bakımı olsun.
Bir motor düşünün ki, +45 C'de bile aktarmasından, performansından zerre kadar ödün vermesin.
Varyatör sistemiyle artçılı olarak +35 C'nin üzerinde trafikte yokuşta 1 saat gidebilir misiniz? AN650 ile onlarca saat gider, ne debriyaj kokusu alır, ne de aktarma gücünden birşey kaybedersiniz.
Bu kadar kesin konuşmamın sebebi belkide bu motosiklet ile 20 küsür ülke dolaşmış ve 61bin KM yol yapmış ve 3 tane amatör belgesel çekmiş olmamdır.
Ne offroad'u kaldı, ne kumu kaldı, ne çamuru, ne sıcağı, ne yağmuru, ne sulu karı. Kırılmadı motor asla, yorulmadı bile.
Bu motosikletle yeri geldi aküsü bitmiş 1150 GS Adventure'ı bile Ataşehir'de yokuş yukarı çektim.
Çoğu kişi bu motosikleti Türkiye'de beğenip alıyor fakat uzun süre kullanmayıp ortalama 20 bin km bile olmadan satıyor.
Bu motorun keyfi ise zaten 20bin Km'den sonra ortaya çıkıyor.
Bu motorun belirgin 5 eksiği vardır.
1- Sert sele - (Daylong Seat ile değiştirilir yola devam edilir) Bu seferde yakıt deposu insana az geliyor.
2- Kısa ve aerodinamiği eksik ön can (Clearview Shields ile değiştirilir yola devam edilir)
3- İnce radyatör ızgarası. (Sanayide geniş aralıklı bakır radyatör ile değiştirilir yola devam edilir.)
4- Ön tekerleğin radyatöre çamur atma sorunu. (Çamurluk arkasında ufak bir paça eklenir yola devam edilir)
5- Tekerlek çapının ufaklığı. (Bu şekilde kabul edilir yoksa yola devam edilemez )
Kimi gider Silverwing alır, kimi X9 alır bu iş zevk meselesidir.
Herkese güvenli sürüşler dilerim...