top of page

Bakım Tablosu - Servis Çizelgesi

Bu tabloda iki şey Burgman'ı satın almadan indirdiğim PDF kullanıcı kılavuzunda dikkatimi çekmişti.

1. 6.000-12.000-18.000km şeklinde servis bakım zamanları

 

2. Kayışlı scooterlarda temizlenmediği halde silkinmeye neden olan varyatör bakımının listede olmayışı, hiç bahsedilmemesi !!!

6bin km de bir bakımlar Avrupa standartları için geçerli. Bizim gibi 3. dünya ülkelerinde yollar, çevredeki toz toprak göz önüne alındığında bu süreç 4bin de bir e geliyor. Yani biz Türkiye de motosiklet kullanıcıları bu bakımları 300km - 1.000km - 4.000km - 8.000km - 12.000km şeklinde düşünmeliyiz. Yağ ise ilk 1000km sonrası her 3000km de bir değişmesinde fayda var.

Motor ve şanzıman yağı olarak ENİ i-RIDE PIAGGIO 15W50 4T kullanıyorum. Her yağ değişiminde yağ filtresini değiştiriyorum.
Son dişli yağı olarak ise kalın, dişli aşınmasını geciktiren IPONE Trans 4 / (SAE 80/90) Şanzıman Ve Diferansiyel Yağıtercih ediyorum.

Peki bu Burgman 650 de kayış, zincir aktarma yok ise tahrik nasıl oluyor ? 

 

CVT (Continuously Variable Transmission) debriyaj sistemi var. Nedir ? Nasıl çalışır ? Prensipleri, yararı, zararı nedir ? tam araştırmadım ama servisin dediğine göre Burgman 650 de varyatör bakımı sorun olmadığı müddetçe yok :) Diğer scooterlarda varyatör tozlanması, kavramanın aşınması neticesinde özellikle kalkışlarda silkinme diye bir olay yok. Güzel cümleler bunlar, sevindirici Burgman 650 kullanıcıları için :)

CVT (Continuously Variable Transmission) hakkında Google araması yapmanız durumunda net, kesin bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Motosikletimin ufak sorunlarını kendim hallettiğim gibi genel bakımlarını Bodrum'da Turcan Motor da yaptırıyorum.

 

Adres : Kıbrıs Şehitleri Cd. No :2 - 48400 Bodrum/Muğla

Telefon : (0252) 313 0662

 

Sahibi Peyami TANERİ Bey, eşi Lütfiye Hanım, çalışan arkadaşlar Tarık, Yavuz, Bedirhan olsun hepsi çok iyi, güler yüzlü ve konularında bilgili, tecrübeliler. Fiyatları ise gayet makul. Bodrum'da nadir rastlanan, asla üzülmeyeceğiniz bir işletme.

CVT

Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir ?

Herkesin bildiği ama ne anlama geldiğini merak ettiği konulardan biridir. Motor yağlarında yazılan numaraların ne anlama geldiğine biraz değinelim.

Örnek olarak 5W30 yağı ele alalım.

Genelde motosikletlerimizde kullandığımız yağlar dört mevsimlik yağ olarak geçmektedir. İlk sayının ardından gelen W, kış anlamına (winter'ın kısaltması) gelir.
İlk sayı (örneğimizdeki 5) yağın soğuktaki akışkanlığını tanımlar. Yani düşük sıcaklıklar altındaki yağın akışkanlığını temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar akışkan ve ince olacaktır.
İkinci Sayının Anlamı : W'den sonra gelen ikinci sayı, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ akışkanlığını temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın ve az akışkan olacaktır.
5W40 ile 5W30 Yağın Karşılaştırması : Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olsak 5W40 yağ, 5W30 yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacakken sıcak havalarda 5W30 yağa göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir. Aynı şekilde 0W20 yağ da 5W30 yağa göre daha ince olacaktır.
Piyasada genelde ince yağların daha iyi olduğu söylentisi dolaşır bu yanlıştır. Yüksek performanslı , devir çeviren motosikletlerde 10W60 gibi kalın bir yağ kullanılmaktadır. Piyasadaki en iyi yağın motosikletiniz için uygun viskozitedeki, kullanım kılavuzunda yazan yağ olduğunu unutmayın. 
Günümüz koşullarında üretilen motosiklet yağları 6.000 - 8.000 kilometrelerde değiştirilmek üzere optimize edilmektedir. Türkiye koşullarında bu sınırlara yaklaşan yağlar genelde kirlenip viskozitesi azaldığı için bu periyotlar kısa tutulmaktadır.

İlgili konu(lar) :

4000km Servis Bakım İşlemleri

bottom of page