top of page

Hava-Yağ Filtresi ve Fren Balataları

Karakaçan 'da tercih ettiğim hava-yağ filtreleri, ön-arka fren balataları, zincir ve motor yağı tercihlerimi sizler ile yakın bir zaman içinde burada paylaşacağım.

2020-01-22_125920.jpg
hava-filtresi-su-2513-kn-motosiklet-filt
2020-01-25_175208.jpg

K & N Hava Filtresi SU-2513

K&N HAVA FİLTRELERİ
1969 yılında Amerika'da kurulmuş ve performans hava filtreleri teknolojisinde, Dünya lideri olan firmadır. 35 yıllık tecrübesiyle K&N, mucidi olduğu ve 'Dünyanın En İyi Hava Filtresi' sloganını ispatlamış olduğu pamuklu hava filtreleme sistemi ile gurur duymaktadır. K&N dünyanın birçok yerinde motorsporlarına, otomobillere, marinler ve endüstriyel ihtiyaçlara yönelik olarak, yüksek emiş gücü olan ve yıkanılarak yeniden kullanılabilinen hava filtreleri üretmektedir. K&N Hava Filtreleri 70.000 ila 80.000 km de bir, orjinal K&N Temizleme losyonu ile temizlenerek ve Özel K&N Filtre Yağı üzerine püskürtülerek kullanımına devam edilir. Kağıt filtreler ise 10.000 ila 15.000 km de bir değiştirilerek paranızla birlikte çöpe atılmış olur. 
DÜNYANIN İLK VE TEK ' 1 MİLYON KİLOMETRE GARANTİLİ ' HAVA FİLTRESİ OLAN K&N HAVA FİLTRELERİ, pamuktan üretilmiş olup, kağıt yada sentetik filtrelerden tamamen farklıdır. Özel formüllü yağ, filtrenin üzerine uygulanıktan sonra, filre çok küçük partiküllerin bike motorunuza girmesini, örülmüş pamuğun binlerce mikroskobik iplikçiği vasıtasıyla engeller. Kağıt filtreler 2 boyutlu olmaları ve derinlik boyutlarının olmaması sebebiyle partiküller tarafından çok çabuk tıkanarak, havanın emilişini ve böylelikle motorun performansının azalmasına sebep olurlar. K&N 'in 3 boyutlu filtresinde ise ( filtre yüzeyinde kağıttan farklı olarak derinlik boyutuda mevcuttur. ) partiküller filtrenin içine hapsedilmişken, havanın akışı devam etmektedir. Böylelikle kağıt filtrelerde yaşanan performans azalışı yaşanmamaktadır.
Sonuç olarak K&N Hava Filtrelerini Kullanarak ;
-Temizleyerek yeniden kullanabileceğiniz için, aracınıza başka bir hava filtresi takmanıza gerek kalmayacak, 
-Etkili hava emilimi sayesinde yakıtın yanma kabiliyeti yükseleceğinden, aracın beygir gücü artacak, 
-Motorunuza zarar verebilecek partiküllerin filtreden sızması mümkün olmayacağı için motorunuz korunacak,
-' 1 Milyon Kilometre Garantisi ' ile her 10.000 ila 15.000 km de bir değiştirilen kağıt filtrelerle birlikte, paranızda çöpe gitmeyecektir.

Gold_Fren_S3-306_Arka_Fren_Balatası.jpg
Gold_Fren_AD-014_Ön_Fren_Balatası.jpg
Suzuki_V-Strom_250_arka_fren_balatası_EB
Suzuki_V-Strom_250_arka_fren_balatası_EB
Suzuki_V-Strom_250_arka_fren_balatası_EB

EBC FA496 Arka Fren Organik Balata

EBC FA496HH Arka Fren Sinterli Balata

EBC FA496V Arka Fren Yarı Sinterli Balata

Suzuki_V-Strom_250_ön_fren_balatası_EBC_
Suzuki_V-Strom_250_ön_fren_balatası_EBC_

EBC FA226 Ön Fren Organik Balata

EBC FA226HH Ön Fren Sinterli Balata

Sinterli Balata Nedir? Avantajları Nelerdir ?

Balata sinterleme, metal parçacıklarının yüksek ısı ve basınç altında ayrışarak birbirlerine erimesi işlemidir. Balata üretiminde sinterleme sırasında balataların fren özelliklerini ve kullanım ömürlerini geliştirmek amacıyla bir çok farklı element kullanılır. Sinterli balatalar motosiklet ve ATV üreticileri arasında bir standart haline geldiği gibi yedek parça sektörünün büyük bir bölümü sinterli balataları tercih etmektedir. Sinterli balatalar uzun ömürlü olmalarının yanı sıra, yoğun fren kullanımının oluşturdu yüksek ısıya karşı da daha dayanıklıdır. Pist yarışlarında sinterli balataların performansına yaklaşabilen hiçbir organik balata olmamakla birlikte, yol kullanımında organik balataların sinterli balatalardan performans olarak hemen hemen hiçbir farkı gözlemlenememektedir. Bunun en güzel kanıtı ise EBC firmasının sinterli ve organik balatalarında genel otoban kullanımı EC E R 90 fren güvenlik onayına sahip ilk ve muhtemelen tek firma olmasıdır. Her ne kadar sinterli balataların maliyetlerini düşürmek için bazı orjinal parça üreticilerince sinterlemede demir kullanılmış olsa da bunların çoğu başarısızlıkla sonuçlandı. Günümüzde kullanılan temel malzeme bakırdır.

Bakır sinterli balataların üretimi iki ayrı yöntemle gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisi vakumlu bir fırın içerisinde basınçlı sinterleme, ikincisi kayar bantlı fırın içerisinde kontrollü atmosferde sinterleme yöntemidir. Önceden şekillendirilmiş bakır sinterli pabuçlar, bakır kaplı çelik levhalar (yastık) üstündeki deliklere yerleştirilip birlikte fırınlamaya verilirler. Önceden belirlenmiş bir sıcaklığa ulaşıldığında yastıkla pabuç arasındaki bakır kaplama eriyerek bu iki parçayı birbirne yapıştırır.

Sinterleme çok hassas bir işlem olup EBC uzmanları bu teknolojiyle dünya çapında konusunun liderleri olup, orjinal ekipman üreticileriyle birçok anlaşma sağlamışlardır. Yedek parça piyasısında da EBC kullanıcılara uzun ömür ve yüksek ısı performansına sahip sinterli ürünler ve spor ve genel kullanım için organic balatalar sunmaktadır. Her iki üretim şekli de ayrı ayrı piyasada oldukça başarılı olmuştur ve sektörde önemli bir yer teşkil etmektedir.?

Neden / Ne Zaman Fren Balatalarınızı Kontrol Etmeniz Gereklidir ?

Fren sisteminiz genellikle bakıma ihtiyaç duyduğunda size gösterdiği tepkilerle bunu belli edecektir. Aşağıdaki ipuçları bu tepkileri anlamanıza yardımcı olacaktır.

Frenleme Esnasında Çıkan Sesler: Fren sisteminizden gelen rahatsız edici ciyaklama sesi veya taşlama sesi fren sisteminizin bakıma ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Fren sisteminizden gelen çoğu sesin kaynağı fren balataları olmaktadır. Fren balataları fren disklerinize baskı uygulayan kısımdır ve zamanla aşınma gösterebilir. Çoğu balata aşındığında uyarıcı bir ses çıkarmak üzere tasarlanmıştır. Fren balatalarınızı değiştirmek oldukça düşük maliyetli bir işlemdir. Zamanında değiştirilmeyen balatalar kampana ve disklerinizin aşınmasına ve kullanılamaz bir duruma getirerek çok daha yüksek masraflar çıkarabilir.

Süngerimsi Frenleme Hissi : Eğer fren pedalına bastığınızda tepki alamıyor veya durmak için frene normalden daha fazla basmanız gerekiyorsa bu balatalarınızın aşındığını veya fren sisteminizde bir sızıntı olduğunun işaretçisidir. Fren sisteminizi mümkün olduğunca kısa zamanda kontrol ettirmenizi öneririz.

Fren Uyarı Işığı: Çoğu kullanıcı eğer frenlemede bir sıkıntı yaşamıyorsa fren uyarı ışığını önemsememektedir. Ancak bu durum özellikle yeni model bilgisayar kontrollü araçlarda oldukça tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Fren uyarı ışığınız yandığında bu fren sisteminizde bir arıza olduğunu gösterebilir.

Diğer Belirtiler: Frenleme yaptığınızda direksiyon bir tarafa çekiyorsa, fren hidrolik sıvısında azalma yaşanıyorsa ciddi bir probleme işaret edebilir. Servise gitmek için zaman kaybetmemeniz gerekir. Unutmayın ki fren bakımının maliyetleri gerektiğinde yoksun kalacağınız bir fren sistemi göze alındığında çok daha düşüktür!

Fren balatası çeşitleri;

1)Yarı metalik, organik, karbon hepsi farklı isimler ile telaffuz edilen aslında aynı muhteviyata sahip olan üründür. İçinde Kömür yani karbon ve metal parçacıkları bulunur. Genelde çok yüksek ısılarda ‘Friksiyon’ yani sürtünmeye karşı olan dirençleri kaybolmaya başlar. Sessiz, yumuşak, kısa ömürlü olmaları tipik özellikleridir. Boyut ve cc gözetmeksizin her türlü motosiklette kullanılabilir.

2)Sinter metal; tamamen metal muhteviyatlı hammadde ile üretilir. içinde çelik ve bakır bulunabilir. Yarı metalik hamur tipine göre çok yüksek performans sergiler. Ömrü uzundur, Çalışma ısı aralığı neredeyse yarı metalik balatanın iki katıdır. Dez avantajları ise fiyat olarak yarı metalik balataya göre daha pahalıdır. Yarı metalik balatalara göre disk üzerinde daha çok tahribatı olur. Ancak kesinlikle illa yarış motoruna takılır gibi bir ibare yoktur. Scooterlar dahi olmak üzere her türlü motosiklette kullanılabilir. Bu seçim fren ve kullanım alışkanlıklarına göre yapılır.

 

Balatanın çalışma prensibi ve rodaj (alışma süresi)

Tüm fren balataları sinter yada yarı metalik olsun aynı mantık ile çalışmaktadır. Balatanın içindeki metal parçacıkları önce diskin üzerine ısınarak yapışır. Yapışan metal parçalıkları balatanın üzerinde ki daha yumuşak metali yada karbonu ısırarak friksiyonu yani sürtünmeyi sağlar. Ortaya çıkan kinetik enerji ısı enerjisine dönüşürken, Bu şekilde kinetik enerjiyi limitlemeye hatta yok etmeye yani durdurmaya kadar kontrol edebiliriz. Bu fiziksel bir olaydır.

Balata yüzeyinde olan metallerin diske yapışması, disk yüzeyinde olan metalin ısınması ve reaksiyona geçme dönemine Rodaj dönemi denir. Bu dönemde frenlerimiz iyi tutmaz. Belki durmaya yakın sesler olabilir. Rodaj döneminin tamamlanmasından sonra fren performansımız ve hassasiyetimiz daha çok kendini hissettirecektir.

Doğru Bilinen Yanlışlar Kısmında;

1) Yarı sinter fren fren balatası diye bir şey yoktur ! Fren balatası ya sinter ya yarı metalik olur. ikisinin üretim ve hazırlanma şekli birbirinden çok başka olduğu için kesinlikle birleştirilemez (örnek su yağa karışmadığı gibi iki ürün birbiri ile reaksiyona geçemez)

2) Fren balatası değişir değişmez ani frenler yapmak. Kesinlikle yapılmaması gereken bir durumdur. Mevcut sisteminizi rodajlanmadan yüksek ısılara maruz bıraktığınızda halk arasında disk yanması ve balata yanması denen ‘semerrit’ durumu meydana gelir. Ve ürünler değişmeden kesinlikle işe yaramaz verim alamazsınız.

İlgili Linkler :

Seramik fren balatası mı metal fren balatası mı ?

bottom of page